NOS NieuwsAangepast

Druk op Biden en Ryan voor debat

Door buitenlandredacteur Aniete Coelingh

Debatten tussen de Amerikaanse vicepresidentskandidaten doen er doorgaans niet echt toe. Toch ligt er vannacht een behoorlijke druk op zowel Joe Biden als Paul Ryan bij het debat in Kentucky.

Het debat is vannacht vanaf 03.00 uur live te zien op Journaal 24.

Obama verprutste het eerste debat, daar waren vriend en vijand het over eens. "Zijn running-mate Joe Biden kan ervoor zorgen dat de Democraten weer positief in het nieuws komen, maar ze kunnen na vannacht ook 2-0 achterstaan", zegt Victor Vlam, debatexpert en Amerikakenner.

Democraat Joe Biden moet het vooral hebben van zijn band met de Amerikanen. "Biden is geliefd bij de werkende klasse. Obama is meer de professor. Biden komt meer over als een echt mens."

Sympathie

Vier jaar geleden won Biden veel sympathie toen hij vertelde over zijn vrouw die hij verloor bij een auto-ongeluk. "Met een snik in zijn stem zei hij dat hij er alleen voor stond met de kinderen. Daar liet hij zijn menselijke kant zien en dat waarderen mensen."

Voor Paul Ryan is het voeren van dit debat helemaal nieuw. Inhoudelijk wordt van hem meer verwacht dan van Sarah Palin, vier jaar gelden. "Ryan kan de Republikeinse ideologie zeer goed overbrengen. Het nadeel daarvan is dat je daarmee de zwevende kiezer niet aanspreekt. De ideologie slaat vooral aan bij eigen publiek en de Republikeinen zijn juist op zoek naar nieuwe kiezers."

Denkfout

Victor Vlam woonde 7 jaar in de Verenigde Staten en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain. Hij denkt dat Mitt Romney in deze campagne al veel meer had kunnen bereiken.

"De Republikeinen hebben vooral gefocust op Obama. Ze maakten een denkfout door er vanuit te gaan dat teleurgestelde Obama-kiezers automatisch met Romney in zee zouden gaan. Als ik hem was, had ik veel meer over mijn eigen leven verteld. Dan had hij meer van zichzelf laten zien en waren de zware aanvallen uit de Obama-campagne niet aangeslagen."

Of de debatten echt grote invloed hebben op de uitslag van 6 november valt nog te betwijfelen, denkt Vlam. "De mensen die door de debatten overtuigd worden door Romney wonen doorgaans in staten waar Obama al een grote voorsprong heeft. Daar wordt in verhouding weinig campagne gevoerd door beide kandidaten, dus een goed debat valt dan op. In de 'Swing States' zijn mensen al zo bekend met de kandidaten dat ze hun keuze niet meer baseren op de debatten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl