De Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan de Chinees Mo Yan (57). Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm bekendgemaakt. Aan de Nobelprijs is een bedrag van ongeveer 930.000 euro verbonden.

Het Nobelcomité roemt Mo Yan voor het "hallucinerend realisme" waarmee hij volksverhalen, geschiedenis en het hedendaagse combineert. Mo Yan, een pseudoniem voor 'spreek niet', krijgt de prijs op 10 december uitgereikt.

De schrijver is onder meer bekend van het boek 'Het rode korenveld', dat ook is verfilmd. 'Het rode korenveld' gaat over het leven in een Chinees dorp dat wordt ontwricht na de inval van de Japanners in de jaren dertig. De verfilming van het boek won in 1988 een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Zijn laatste boeken zijn 'Grote borsten, brede heupen' en 'Leven en dood putten me uit'.

Favorieten

Onder de favorieten voor de Nobelprijs waren dit jaar de Japanse schrijver Haruki Murakami en de Hongaar Péter Nádas. Ook de Ier William Trevor gooide hoge ogen.

De Nobelprijs voor de Literatuur werd vorig jaar gewonnen door de Zweed Tomas Tranströmer. Vorige winnaars zijn Mario Vargas Llosa uit Peru (2010), de Duitse Herta Müller (2009) en de Fransman Le Clézio (2008).

Vrede

Eerder deze week werden al de Nobelprijzen voor Geneeskunde, Natuurkunde en Scheikunde toegekend. Morgen wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt; maandag volgt nog de Nobelprijs voor de Economie.

STER reclame