NOS NieuwsAangepast

Hanzelijn in nieuw spoorboekje NS

De nieuwe dienstregeling van de NS zorgt op een aantal doorgaande routes voor een kortere reistijd. De spoorwegen hebben de dienstregeling vandaag bekend gemaakt. Het nieuwe spoorboekje gaat op 9 december in.

De tijdwinst wordt vooral geboekt op lijnen zoals Utrecht - Heerlen, Enschede - Schiphol en Groningen - Schiphol. Op die laatste lijn is de tijdwinst soms 23 minuten, doordat de reis via de nieuwe Hanzelijn gaat.

Koninklijke trein

De Hanzelijn is de spoorverbinding tussen Zwolle en Lelystad. De spoorlijn wordt op 6 december geopend door koningin Beatrix. Zij rijdt dan met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle.

Het komt niet vaak voor dat er veel extra spoor wordt aangelegd voor binnenlandse reizigerstreinen. Zo werd in 1981 de Schiphollijn aangelegd, in 1988 de Flevolijn en in 1994 de verbinding naar station Amsterdam Zuid.

Nieuwe stations

Ook de treinreis naar Brussel gaat flink sneller. De reistijd wordt een uur ingekort. Amsterdam - Brussel duurt voortaan 2 uur.

Eerder werd al bekend dat er vijf nieuwe stations in gebruik genomen worden. Dat zijn Groningen Europapark, Kampen Zuid, Dronten, Almere Poort en Halfweg-Zwanenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl