Door correspondent Wessel de Jong

Glimmende tenen hebben de koperen standbeelden die aan het begin staan van de Hoover Dam, vlakbij Las Vegas. Het aanraken van de die tenen brengt geluk, volgens een lokale mythe. Het is jammer dat de dam niet bij zijn eigen tenen kan, want het imposante bouwwerk kan wel wat voorspoed gebruiken.

De droogte van de woestijnen in het Westen van de Verenigde Staten berooft de dam van zijn energiebron. Al elf jaar lang daalt het waterpeil. De dam draait nog maar op halve kracht. Lake Mead, het stuwmeer, staat maar half vol. En dat is goed zichtbaar; langs de rand, op de rotsen, loopt een band van wit uitgeslagen sediment. Tot daar stond vroeger het water. Het is een mooi plaatje. Jammer dat het verhaal erachter zo treurig is.

Klimaatveranderig

De oorzaak van de droogte zou klimaatverandering zijn. Die is felomstreden in de Verenigde Staten. Klimaat speelt echter nauwelijks een rol in de huidige verkiezingscampagne. Toch verwezen beide presidentskandidaten er naar in hun speeches op de partijconventies.

"President Obama probeert de problemen van de hele wereld op te lossen. Maar ik help uw familie", sneerde de republikein Mitt Romney naar zijn tegenstander die hij beschouwt als luchtfietser, wat het milieu aangaat.

"Klimaatverandering is geen verzinsel. Klimaatverandering is echt", antwoordde Obama fel, een paar dagen later.

Dalende waterdruk

De manager van de Hoover Dam, Rob Skordas, doet niet aan politiek. Maar hij is er wel van overtuigd dat de het lage waterpeil met het klimaat te maken heeft. Zijn grootste zorg is het draaiend houden van de turbines, terwijl de waterdruk alsmaar daalt. Zojuist zijn er nieuwe turbines geïnstalleerd, met schoepraderen die slimmer zijn vorm gegeven.

De manager moet de tenen van de reusachtige art-decobeelden vaak hebben aangeraakt. Skordas kreeg vorige week spontaan bezoek van Obama. Die was in Las Vegas op een golfresort, om zich voor te bereiden op het eerste presidentieel debat. "De president was zeer onder de indruk. Maar wie is dat niet, als je onderaan de dam staat." Obama was de eerste zittende president die dam bezocht sinds de opening door Roosevelt.

Geen medelijden

Het was een bliksembezoek, vertelt Skordas. En waarschijnlijk is Obama vergeten de metalen tenen te beroeren. Want zijn geluk liet hem danig in de steek tijdens het debat in Denver. Hij maakte daar een lusteloze indruk. De afloop is bekend. Obama kreeg een flinke tik in de opiniepeilingen.

Dat de tenen bijgeloof zijn, bewijst de Washington Post. Die kopte op de dag van het bezoek: "Obama speelt toerist op de Hoover Dam, terwijl Romney zich voorbereidt op debat." Geen medelijden dus met Obama. De president liep gewoon te spijbelen op de dam. Die blinkende tenen hadden hem niet gered.

STER reclame