1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'Donald G. beval moord Endstra'

Een "nauw contact" van Willem Holleeder heeft in 2004 de opdracht gegeven om vastgoedmagnaat Willem Endstra te liquideren. Dat heeft de Rus Namik Abbasov, die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de moordenaar van Endstra, vlak voor zijn dood in het geheim aan de politie gezegd.

Volgens Abbasov kwam de opdracht voor de moord op Endstra van de Amsterdamse crimineel Donald G., blijkt uit processen-verbaal die de NOS heeft. G. is al jaren een grote speler in het criminele milieu. Een officier van justitie die zich met de moord op Endstra bezighoudt, zei dat G. "nauw in contact stond met Holleeder".

Geheime verklaring

Namik Abbasov werd een jaar geleden in Polen aangehouden en een maand later aan Nederland uitgeleverd. Het Openbaar Ministerie denkt dat Abbasov de moord op Endstra uitvoerde. Tijdens zijn verhoren in Nederland wilde hij niets zeggen. In maart overleed hij plotseling aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Naar nu blijkt heeft hij vlak voor zijn dood, buiten de officiële verhoren om, toch met politiemensen en een officier van justitie gesproken. Op vrijdag 10 februari werd hij van zijn cel naar een politiebureau in Amsterdam gebracht. Abbasov vertelde tijdens die rit dat hij de mensen rond Holleeder kende en dat zij zijn advocaat betaalden.

Volgens het proces-verbaal zei de Rus dat hij graag van zijn advocaat af wilde, maar dat dat niet kon. "Als ik een andere advocaat neem, vermoorden ze mijn gezin in Moskou. Ik wil ook niets verklaren tijdens de verhoren, omdat dit anders bij die personen terechtkomt", zou Abbasov hebben gezegd.

Praten zonder advocaat

Tijdens het verhoor op het bureau wilde Abbasov inderdaad niets zeggen. Maar toen een van de rechercheurs hem na afloop sprak op de luchtplaats, gaf de Rus aan zonder zijn advocaat wel te willen praten.

"Deze mensen kennen geen grenzen", zei hij buiten tegen de rechercheur. "Mijn familie is in gevaar als ik een verklaring afleg. Het zijn echt gevaarlijke mensen. Als zij iemand dood willen hebben, waar ook ter wereld, dan kunnen zij dat organiseren. (...) Mijn advocaat wordt betaald door dezelfde mensen. Als ik met jullie praat in zijn bijzijn, weten die mensen dat ook direct. Ik kan dus niet praten."

Vervolgens vertelt Abbasov van wie de opdracht kwam om Endstra te vermoorden. Abbasov: "Ken jij Donald G.?" Rechercheur: "Ja." Abbasov: "Dan weet je waarover ik praat. Die heeft de opdracht gegeven."

Willem Holleeder

Naar aanleiding van deze verklaring besluiten de officier van justitie en de betrokken rechercheur Abbasov opnieuw te bezoeken, buiten diens advocaat om. In het gesprek zegt Abbasov weer te vrezen voor de veiligheid van zijn familie.

Als de officier aan Abbasov bevestigt dat Donald G. nauwe banden heeft met Willem Holleeder, zegt de Rus dat hij veel interessante zaken kan vertellen maar dat zijn angst dat zijn familie gevaar loopt, gegrond is.

Holleeder heeft 9 jaar celstraf gekregen voor het afpersen van Endstra en enkele anderen. Hij werd veroordeeld onder meer op basis van verklaringen die Endstra voor zijn dood in het geheim bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) had afgelegd.

Donald G.

Volgens informatie van de CIE werkte G. in de jaren 90 al samen met topcriminelen als Mink K. en de geliquideerde Jan Femer. Hij werd in oktober vorig jaar samen met Hells Angel Harrie S. aangehouden op verdenking van afpersing van enkele antiekhandelaren en drugshandelaren en zit nog steeds vast.

In februari 2011 zat hij kort vast toen hij vlak na de moord op crimineel Stanley Hillis aankwam op de plaats waar dat was gebeurd. G. werd kort daarop vrijgelaten, omdat hij een afspraak bleek te hebben met Hillis.

Aansturen op deal

Abbasov ontkent in het gesprek met de officier en rechercheur dat hij de moord op Endstra heeft gepleegd. Hij noemt een naam van een man die volgens hem de werkelijke schutter is. Uit de processen-verbaal lijkt het erop dat het OM aanstuurt op een deal met Abbasov. Maar zover komt het niet. Op 5 maart wordt hij in zijn cel getroffen door een hersenbloeding. Op 14 maart overlijdt hij.

De advocaat van Abbasov wil niet reageren. Volgens hem zijn de verklaringen van zijn overleden cliënt "grootst mogelijke nonsens". Het Openbaar Ministerie wil geen nadere toelichting geven.

De advocaat van Donald G, Bram Moszkowicz, kent de processen-verbaal met de beschuldiging aan zijn client niet. "Ik heb er net van gehoord via de media", zegt hij. "Voor zover ik weet, is hij niet aangehouden in zijn cel en is hij ook geen verdachte in deze zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl