Een jonge Pakistaanse activiste die strijdt voor onderwijs voor meisjes, is gewondgeraakt toen ze werd beschoten. De 14-jarige Malala Yusufzai was van school op weg naar huis toen ze werd aangevallen. Het incident vond plaats in de Swat-Vallei in het noord-westen van Pakistan.

Het meisje is overgebracht naar het ziekenhuis in Mingora, de belangrijkste stad in de vallei. Volgens een arts vallen haar verwondingen mee. Ook een ander meisje dat werd geraakt, verkeert niet in levensgevaar.

Taliban

Een lokale politiechef verklaarde tegenover persbureau AP dat een man met een baard aan een groepje leerlingen bij de school vroeg wie Malala was. Een meisje wees naar Malala, maar toen de activiste zelf ontkende dat ze het was, schoot de man de beide meisjes neer.

De Taliban hebben de aanval op het meisje opgeëist. Ze noemen het werk van Malala Yusufzai "obsceen". "Dit is een hoofdstuk dat gesloten moet worden. Daarom hebben we deze aanval uitgevoerd", aldus een woordvoerder van de Taliban.

Dagboek

Malala Yusufzai kreeg in 2009 bekendheid toen ze voor de BBC een dagboek bijhield over haar leven onder de Taliban. De Taliban namen de macht in de Swat-Vallei over toen ze 11 jaar was en sloten alle meisjesscholen. Het was volgens Yusufzai een zeer angstige periode.

Nadat de Taliban uit het gebied waren verdreven, kreeg Yusufzai een nationale onderscheiding voor de moed die ze had getoond. Later werd ze ook genomineerd voor een internationale onderscheiding voor de vrede.

STER reclame