NOS NieuwsAangepast

Massale merelsterfte door virus

In Duitsland zijn de afgelopen maanden honderdduizenden merels gestorven door het usutu-virus uit Afrika. In totaal is 30 procent van de merels in Duitsland door het virus gedood. Op sommige plekken is zelfs zo'n 70 procent van de merels weg.

50 vogelsoorten

Het usutu-virus wordt overgebracht door muggen en waart al sinds 2001 rond door Europa. De merel is het grootste, maar niet het enige slachtoffer. Er zijn zo'n 50 vogelsoorten gevonden die besmet zijn, zoals mussen en zwartkoppen.

Inmiddels is het virus opgedoken in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, grenzend aan Nederland. Mensen kunnen besmet raken, maar het virus is in principe niet gevaarlijk. Symptomen zijn koorts, hoofdpijn en huiduitslag.

Evenwichtsstoornis

Er kan niet tegen het virus worden gevaccineerd. Na een besmetting is de vogel meestal binnen een paar dagen dood. Een besmette vogel oogt apathisch en verzwakt. Ook ziet het verenkleed er slecht uit.

Soms hebben zieke vogels een evenwichtsstoornis en kunnen ze niet meer vliegen. De Vogelbescherming verwacht dat merels uiteindelijk een resistentie tegen het virus zullen ontwikkelen.

De Vogelbescherming roept mensen op een vondst van een dode merel zo snel mogelijk te melden. Dat kan via de website www.sovon.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl