Een 21-jarige Braziliaan is in maart in Australië overleden nadat de politie hem veertien stroomstoten had gegeven met een taser. Dat blijkt vandaag uit een gerechtelijk onderzoek naar de zaak.

Ook staat vast dat Roberto Laudisio Curti die nacht in Sydney lsd heeft gebruikt met twee vrienden. De student zou daarna twee rollen biscuit hebben gestolen en in verwarde staat de winkel zijn uitgevlucht.

De politie kreeg echter een melding van een gewapende overval en zette de achtervolging in. Door de lsd werd Laudisio Curti paranoïde en rusteloos en kreeg hij 'bovenmenselijke krachten' toen hij aan zijn arrestatie probeerde te ontkomen. De politie gebruikte naast de taser ook pepperspray en een wapenstok om hem in bedwang te krijgen. De student stopte daarna met ademen. Waaraan hij precies is overleden, is niet vastgesteld.

Stroomstootwapens

In 2008 gaven agenten een man in Perth dertien stroomstoten om hem te dwingen een visitatie te ondergaan. De agenten kregen destijds een boete.

Stroomstootwapens worden in Australië veel gebruikt, maar het gebruik ervan is omstreden. Begin dit jaar bracht Amnesty International een rapport uit over het wapen. In de VS zijn volgens de mensenrechtenorganisatie de afgelopen tien jaar 500 doden gevallen door het stroomstootwapen.

Nederland

De Nederlandse regering wil een proef doen met stroomstootwapens. De taser moet in de standaarduitrusting van de politie wordt opgenomen, vindt minister Opstelten van Justitie.

STER reclame