NOS NieuwsAangepast

'Bezuinigen schadelijk voor leger'

De Nederlandse krijgsmacht wordt onherstelbaar aangetast als het nieuwe kabinet doorgaat met bezuinigen op defensie. Dat staat in het rapport De Waarde van Defensie van het Haags Centrum voor Strategische Studies van buitenland-deskundige Rob de Wijk.

Het rapport wordt vanmiddag in Den Haag gepresenteerd, maar de NOS heeft het al ingezien.

Inzetbaarheid

In het rapport staat dat door bezuinigingen in het verleden de veelzijdige inzetbaarheid sterk in het gedrang is gekomen. Daarbij zouden de "getraindheid, zelfbescherming en inzetbaarheid" in het geding zijn. Als er een nieuwe bezuinigingsronde volgt, gaat dat volgens De Wijk ten koste van de mogelijkheid om internationaal een militaire rol te kunnen spelen.

Volgens het rapport gaat het in het publieke debat altijd over de kosten van defensie en nauwelijks over de baten. Ook zou onvoldoende duidelijk zijn hoe groot de impact is van de taken die defensie uitvoert, ook in economisch opzicht.

Oneliners

"In het debat wordt defensie vaak met oneliners weggezet, zoals 'we hebben genoeg gedaan' en dooddoeners als 'we moeten geen Amerika willen spelen'. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat Nederland een kleine krijgsmacht heeft die al 20 jaar lang door bezuinigingen wordt getroffen", aldus De Wijk in de studie.

Volgens het rapport heeft Nederland verhoudingsgewijs een veel kleinere krijgsmacht dan landen als Frankrijk, België en Denemarken. Ook zijn de uitgaven aan defensie in verhouding lager dan in die landen.

Onherstelbaar

De Wijk concludeert dat nieuwe bezuinigingen op defensie het operationeel vermogen onherstelbaar aantasten.

Het is onduidelijk of het nieuwe kabinet gaat bezuinigen op de krijgsmacht. De PvdA wil nog een miljard bezuinigen, maar de VVD wil dat juist niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl