Chávez herkozen als president

time icon Aangepast

President Hugo Chávez heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Na telling van 90 procent van de stemmen kan Chávez rekenen op de steun van 54 procent van de kiezers, heeft de nationale kiesraad in Caracas bekendgemaakt.

In de hoofdstad werd vuurwerk afgestoken en aanhangers van Chávez dansten op straat. Bij het hoofdkwartier van oppositiekandidaat Capriles overheerste de teleurstelling. Chávez' rivaal blijft steken op 45 procent van de stemmen.

De opkomst bij de verkiezingen van zondag was hoog: 81 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit. Bij de stembusgang van 2006 was dat nog 74 procent.

Beleid

Chávez kondigde na zijn overwinning aan dat de revolutie overwonnen heeft. Hij zei ook dat hij van plan was om een betere president te zijn dan hij de afgelopen jaren was.

De verslagen Capriles, die een coalitie van dertig oppositiepartijen aanvoerde, sprak de hoop uit dat Chávez rekening zal houden met het feit dat bijna de helft van het land het niet met Chávez' beleid eens is.

De 58-jarige Chávez regeert Venezuela al 14 jaar met harde hand. In zijn nieuwe termijn van 6 jaar wil de socialistische president zijn staatsgeleide economische beleid voortzetten, meer bedrijven nationaliseren en de opbrengst van de Venezolaanse olierijkdom steken in uitgebreide sociale programma's voor de armen.

Chávez' buitenlandse politiek staat in het teken van het 'anti-imperialisme'. Hij wil de banden met anti-Amerikaanse staten zoals Iran, Cuba en Wit-Rusland verder aanhalen.

Ziekte

In het afgelopen jaar is Chávez twee keer behandeld voor kanker. Hoewel hij zelf benadrukt helemaal genezen te zijn, blijft een mogelijke terugkeer van de ziekte een onzekere factor voor de toekomst van Venezuela's sterke man.

STER Reclame