NOS NieuwsAangepast

Recordhoeveelheid zeeijs Zuidpool

Door redacteur Heleen Ekker

Er is nog nooit zo veel zeeijs rondom Antarctica gemeten als vorige maand. Op 26 september lag er het meeste ijs van deze winter op de zee bij de Zuidpool, bijna 20 miljoen vierkante kilometer.

Ook de gemiddelde hoeveelheid zeeijs voor de maand september was groter dan het vorige record, dat stamt uit 2006.

Windrichting

De temperatuur in Antarctica was deze winter niet bijzonder laag, maar schommelde rond het gemiddelde. Daarom denken wetenschappers dat de toename van het zeeijs eerder komt door de windrichting, die het ijs verder de zee op blaast, in plaats van naar het land toe.

Net als op de Noordpool schommelt de hoeveelheid zeeijs sterk gedurende het jaar: in de winter groeit het aan, in de zomer smelt het voor een deel weg. Klimaatwetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in de trend, die de hoeveelheid ijs over een lange periode laat zien.

Arctische gebied

Het record van de hoeveelheid zeeijs rond Antarctica komt op hetzelfde moment dat in het noorden een laagterecord is bereikt met het zeeijs in het Arctische gebied. Nooit eerder sinds het begin van de metingen was daar juist deze zomer zo weinig ijs.

De opgaande trend van de hoeveelheid zeeijs rond de Zuidpool is minder sterk dan de neergaande trend van de hoeveelheid zeeijs rond de Noordpool. De laatste kreeg tot nu toe meer aandacht in de media.

Verhit debat

Vaak wordt gedacht dat de omstandigheden op de Noord- en Zuidpool vergelijkbaar zijn. Maar daar denken wetenschappers toch anders over. Het smelten van het ijs op de polen is onderwerp van verhit debat tussen wetenschappers en de zogenoemde klimaatsceptici.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl