Ziekenhuis lekt patiëntgegevens

Aangepast op

De gegevens van honderdduizenden patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda zijn jarenlang vrij eenvoudig te zien geweest via internet. De informatie stond samen met tientallen complete medische dossiers op een slecht beveiligde computer, meldt nu.nl.

Een hacker had de beveiliging van het ziekenhuis getest. De informatie bleek onversleuteld over het internet te gaan. Daarnaast was een server waar patiëntgegevens op stonden, beveiligd met een makkelijk te achterhalen wachtwoord.

'Heel zorgelijk'

Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar privacyrecht aan de Universiteit Leiden, zegt tegen nu.nl dat hij geschrokken is. "Dit lijkt me een ernstiger lek dan veel eerdere lekken. Het is zeer onzorgvuldig. Het feit dat je niet kunt vertrouwen op de IT van een ziekenhuis is echt heel zorgelijk."

Volgens Zwenne is met het lek zowel de Wet Bescherming Persoonsgegevens geschonden als ook medische wetgeving. De hoogleraar maakt zich zorgen. "Dit is wat je ontdekt, maar zal slechts tien, twintig, dertig procent zijn van wat er werkelijk mis is. Het zal het topje van de ijsberg zijn."

Het Groene Hart Ziekenhuis heeft inmiddels maatregelen getroffen.