Door redacteur Lambert Teuwissen

Timpen en krollen. Friese sukerbôle, weespermoppen, Bossche bollen en Zaans stroopbrood. Met haar 'Windmills in My Oven' leverde Gaitri Pagrach-Chandra 10 jaar geleden een Engelstalig boek vol traditioneel Nederlandse bakproducten af. Het is nu vertaald en bewerkt uitgegeven in het Nederlands.

"Ik werd gevraagd om een boek te schrijven over Nederlands eten en dat zag ik echt niet zitten. Je kan misschien twaalf goede recepten vinden en dan heb je het wel gehad. Toen dacht ik, goh ik heb een veel leuker idee."

Duivekater

Het verbaast de uit Brits-Guyana afkomstige Pagrach-Chandra niet dat er een buitenlander voor nodig was om de rijke cultuur van het Nederlandse bakken vast te leggen. "Nederland heeft niet echt een thuisbakcultuur", stelt ze. "Bovendien heb je dat onderliggende calvinisme. Eten is om je buik mee te vullen en je mag er niet te veel van genieten, dat is een beetje zondig."

Die ondergewaardeerde positie vindt Pagrach-Chandra jammer. "Het is een kruistocht voor mij. Jongens, kijk nou toch eens. Er is heel wat, ga gewoon aan de slag. Er is zo veel lekkers en goeds, maar dat zien mensen gewoon niet."

"Ik ben met een eenmanscampagne voor de duivekater bezig", zegt ze over het gekruide feestbrood uit de Zaanstreek. "Ik zou het fijn vinden als dat soort dingen weer normaal worden in plaats van pandoro en ik weet niet wat allemaal met Kerst."

Hofmakerij

Pagrach-Chandra benadrukt dat er ook veel geschiedenis terug is te vinden in de bakproducten. Kruidkoek is in Nederland zo populair, omdat we dankzij de VOC makkelijk aan specerijen konden komen die elders te duur waren. Bolussen kwamen mogelijk met Spaanse soldaten mee naar Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Ook plaatselijke gebruiken zijn verbonden aan de baksels. "Neem de spekpannenkoek in Gelderland. Die had een functie in de hofmakerij. Als er beslag over het spek zat als je at bij het meisje op wie je een oogje had, dan was het goed nieuws. Anders kon je weer naar huis, want dan werd het niks."

Af van de cupcakes

Om het bakken weer populair te maken, wil Pagrach-Chandra de Nederlander af hebben van de makkelijke pakjes voor cupcakes en cookies die je in de supermarkt kunt vinden. "Erg jammer, als mensen willen bakken en dan zichzelf en hun kinderen vol suiker gaan stoppen. Ze weten niet wat voor lekkere dingen je zelf kunt maken."

Haar boek moet de beginnende bakkers over hun koudwatervrees heen helpen. "Ik denk dat mensen gewoon gemakzuchtig zijn omdat ze niet denken dat ze het zelf kunnen. Maar wat koop je in zo'n pakje? Wat afgewogen meel en suiker. Je moet zelf nog eieren, boter en van alles en nog wat toevoegen. Het gaat gewoon om zelfvertrouwen."

"Het is belangrijk dat het bakspul niet blijft hangen in de bakkerij. Het moet terug naar de thuiskeuken."

Gaitri Pagrach-Chandra - Het Nederlandse Bakboek - Kosmos - ISBN: 9789021552606

STER reclame