Arnhems spektakel zonder winnaar

Vitesse heeft in een heerlijk duel met sc Heerenveen verzuimd de leiding in de eredivisie te nemen. De thuisploeg kwam tot driemaal terug van een achterstand, maar bleef uiteindelijk op 3-3 steken.

Vitesse had het eerste halfuur de regie stevig in handen en kreeg grote kansen via Mike Havenaar, Guram Kashia en Jonathan Reis. Heerenveen nam echter via Alfred Finnbogason de leiding en was via Filip Djuricic en Lukas Marecek zelfs dicht bij de 0-2.

Bony grote man

Na rust was Wilfried Bony de grote man. Hij zorgde met een intikker voor 1-1, kopte de 2-2 binnen en redde dankzij een - op advies van de grensrechter - makkelijk gegeven penalty een punt voor Vitesse. Tussendoor had Finnbogason geklungel bij Vitesse afgestraft en Sven Kums via een vrije trap de Friezen voor de derde keer aan de leiding gebracht.

Na de 3-3 leek er nog meer voor Vitesse in het vat te zitten, ook al omdat Arnold Kruiswijk als vermeende veroorzaker van de strafschop tegen zijn tweede gele kaart was aangelopen. Het dichtst bij de zege waren de geelzwarten in blessuretijd. De vrije trap van Theo Janssen werd knap gekeerd door de Zweedse doelman Kristoffer Nordfeldt, terwijl uit de daarop volgende hoekschop Kashia rakelings naast kopte.

"Geen penalty"

"Zeker nu ik het heb teruggezien op televisie, mag je hier geen penalty voor geven", veroordeelde sc Heerenveen-trainer Marco van Basten de beslissing van scheidsrechter Richard Liesveld om de bal tien minuten voor tijd op de stip te leggen.

"Bony maakt de overtreding, waarna Kruiswijk hem even kwijt is en hem daardoor licht toucheert. Het vreemde is dat Liesveld dicht op die situatie stond en uiteindelijk helemaal afging op het advies van zijn grensrechter, die op veel grotere afstand stond. We verspelen zo niet alleen de voorsprong, maar raken ook een speler kwijt."

"Het lijkt een heel zware beslissing, maar een beetje vasthouden is ook vasthouden", repliceerde arbiter Liesveld. "Zijn arm gaat er omheen, het is licht vasthouden. Dit is het grijze gebied; de één vindt het wel een strafschop, de ander niet."

Ondertussen was Vitesse-collega Fred Rutten allerminst in zijn nopjes met het gelijkspel. "We hadden in het begin al ruim afstand moeten nemen, maar lieten de kansen liggen. Ook hoe we de doelpunten hebben weggegeven, stemt me niet vrolijk. Maar ik ben wel content over de veerkracht die we hebben getoond."

Evenaring clubrecords

Pleister op de wonde was misschien het clubrecord dat Vitesse evenaarde. De ploeg van Rutten was immers ook in de achtste wedstrijd van het seizoen ongeslagen gebleven. In het seizoen 1991-1992 slaagden de Arnhemmers er ook in de eerste acht duels in de eredivisie zonder nederlaag te blijven.

Vitesse evenaarde bovendien een clubrecord door voor de negentiende wedstrijd op rij minimaal één doelpunt te maken. Dat presteerde de ploeg uit Arnhem alleen al eens in 1997. Over twee weken, op bezoek bij NAC Breda, krijgt Vitesse de kans beide records aan te scherpen.