NOS NieuwsAangepast

Handelaren Iran weigeren dollars

Iraanse geldwisselaars weigeren dollars te verhandelen voor de lage koers die door de staat is vastgesteld. De Iraanse nationale munt, de rial, is sterk in waarde gedaald en met een kunstmatige lage dollarkoers probeert de regering het tij te keren.

De rial verloor in een week zo'n 40 procent van zijn waarde. Dat leidde tot paniek op de valutamarkt en grote protesten in het land. Levensmiddelen werden plotseling veel duurder. Met de lage dollarkoers hoopt de regering de rial 25 procent in waarde te laten stijgen.

'We handelen niet'

De Iraanse wisselkantoren hadden van hun overkoepelende organisatie, die onder controle staat van de staatsbank, de opdracht gekregen om dollars tegen een bepaalde prijs te verhandelen. Maar: "Niemand verkoopt voor die prijs. We handelen niet", zegt een handelaar tegen persbureau AFP.

De Iraanse president Ahmadinejad wijt de koerscrisis aan de sancties die het Westen het land heeft opgelegd vanwege het nucleaire progama. Zo geldt er een importverbod voor Iraanse olie en mogen er geen zaken worden gedaan met Iraanse banken.

Critici van Ahmadinejad zeggen dat de schuld voornamelijk bij het economische beleid van de regering ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl