GroenLinks-partijvoorzitter Weening is bereid op te stappen als de leden vinden dat er fouten zijn gemaakt bij het vertrek van partijleider Jolande Sap. Morgen buigt de partijraad zich in Utrecht over het besluit van de partijtop om het het vertrouwen in Sap op te zeggen. Aanvankelijk zou de partijraad praten over de verkiezingsuitslag, maar de agenda is aangepast.

De partijtop zal verantwoording afleggen over de gang van zaken rond het vertrek van Sap. "Ik ga verantwoording afleggen en als ze dat vragen, zal ik gaan," aldus Weening. Weening is overtuigd van de juistheid van het besluit om het vertrouwen in Sap op te zeggen.

'Het werkte niet meer'

Binnen de partij kwam vandaag veel kritiek op de partijtop. Critici wijzen er onder op dat de partij na de slechte verkiezingsuitslag wel achter Sap bleef staan. Jongerenorganisatie DWARS vindt dat de partijtop zich diep moet schamen. Oud-GroenLinks-leider Halsema twittert dat de partijtop haar even niet meer hoeft te bellen.

Weening begrijpt de kritiek. "Maar het werkte niet meer. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen".

Geen bevoegdheid

De partijraad heeft formeel geen bevoegdheid om de partijtop te laten vertrekken. Wel kan de partijraad een extra congres uitschrijven of een uitspraak doen over het optreden van het bestuur.

De partijraad wordt live uitgezonden op Politiek24 en begint om half elf.

Maandag kiest de fractie van GroenLinks een nieuwe fractievoorzitter.

STER reclame