De abortusboot van de Nederlandse actiegroep Women on Waves heeft vannacht de territoriale wateren van Marokko verlaten. De Marokkaanse marine begeleidde het schip uit de haven van Marina Smir. De abortusboot had geen toestemming van de Marokkaanse autoriteiten om in de haven te liggen.

Volgens de actievoerders lag de boot al enkele dagen anoniem in de haven om te voorkomen dat het schip zou worden weggestuurd door de Marokkaanse autoriteiten. Gisteren werden de spandoeken van Women on Waves op de boot opgehangen.

Aandacht afleiden

De Marokkaanse overheid spreekt dat tegen en zegt dat het om een plezierjacht ging. Op dat schip zou de vlag van de abortusboot zijn gehesen toen bleek dat de echte abortusboot de haven niet binnenkwam. Volgens Marokko wilden de actievoerders de aandacht zo afleiden van hun mislukte actie.

De organisatie zegt met de actie de publiciteit te willen halen om abortus bespreekbaar te maken in Marokko. "Dat is gelukt", zegt een woordvoerder. "De abortusboot heeft alle Marokkaanse media gehaald."

Women on Waves laat op de website weten in de buurt van Marokko te zullen blijven. De actiegroep denkt na over de volgende stap.

STER reclame