NOS NieuwsAangepast

'Te veel eisen voor banken'

Door alle nieuwe regelgeving en strenge kapitaaleisen zijn banken wel veiliger, maar lenen ze minder uit en zijn kredieten en hypotheken duurder geworden, stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Banken zullen genoodzaakt zijn af te slanken. De komende vier jaar zal er opgeteld 200 miljard euro minder op de balans staan, zeggen de werkgevers.

De opeenstapeling van regels en eisen noemt VNO-NCW een horrorscenario dat grote schade toebrengt aan de Nederlandse economie.

Wet- en regelgeving

VNO-NCW liet door KPMG de gevolgen onderzoeken van alle wet- en regelgeving waar banken tot 2015 mee te maken krijgen. Banken moeten grotere reserves aanhouden, er is een bankenbelasting, en tegenover geld dat banken voor langere tijd uitlenen moeten ook langer lopende leningen van de banken zelf staan.

Om te voldoen aan al die eisen zullen banken hun balans met 200 miljard euro moeten verkleinen. Daardoor kunnen banken minder hypotheken verstrekken, zullen kredieten en hypotheken 0,8 tot 0,9 procent duurder worden en ook de kredietverlening aan bedrijven komt onder druk, stelt VNO-NCW.

Bankenbelasting

Door de bankenbelasting van 600 miljoen euro per jaar en de afdracht voor het depositogarantiefonds van 400 miljoen euro per jaar is er een veelvoud van die 1 miljard euro niet beschikbaar voor kredietverlening.

VNO-NCW pleit voor afschaffing van de bankenbelasting. Ook wil de werkgeversorganisatie dat plannen voor een scheiding tussen nuts- en zakenbanken in de ijskast gaan. Banken zouden bovendien een deel van hun hypotheekportefeuille kunnen verkopen aan pensioenfondsen waardoor ze geld vrijspelen voor kredieten aan het bedrijfsleven. Een paar weken geleden pleitte de Rabobank ook al voor een dergelijke 'oranje oplossing'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl