Vier gedeputeerden in de provincie Flevoland hebben per direct hun functie neergelegd. Dat maakten zij bekend tijdens een vergadering van Provinciale Staten van Flevoland. Daarin bespraken ze het rapport over het mislukte natuurproject Oostvaarderswold.

Gedeputeerden Marc Witteman (PvdA), Anne Bliek en Jaap Lodders (VVD) en Jan-Nico Appelman (CDA) zeggen dat ze zich niet hebben kunnen verweren tegen de conclusies van het rapport, omdat het direct in de openbaarheid is gekomen.

Onvoldoende geïnformeerd

Uit het rapport over het project bleek onlangs dat de provincie Flevoland verscheidene keren de fout is in gegaan in het proces rondom het Oostvaarderswold. Zo zette Gedeputeerde Staten van Flevoland alles op alles om het natuurproject er door te drukken en werd er onvoldoende rekening gehouden met de risico's. Daarbij werden de Provinciale Staten onvoldoende geïnformeerd, staat in het rapport.

De Raad van State trok in maart definitief de stekker uit het project, nadat het Rijk in 2010 al had aangegeven niets meer te zien in het natuurgebied dat de Oostvaardersplassen met het Horsterwold bij Zeewolde moest verbinden. Het dagelijks bestuur van Flevoland ging juist extra gehaast te werk met de aanleg, zodat er geen weg terug meer zou zijn.

Geld en steun

Wat daarvan de financiële risico's waren, werd niet goed onderzocht. Gedeputeerde Staten gingen aan de slag zonder goed in de gaten te houden of er wel genoeg geld en steun was voor het project.

De Flevolandse Statenleden kwamen ook niet ongeschonden uit het rapport. Provinciale Staten hadden doortastender moeten zijn volgens de onderzoekscommissie, ook al verzuimden de Gedeputeerde Staten om de leden volledig in te lichten. Zo werden wel kritische vragen gesteld, maar namen de partijen te snel genoegen met het antwoord.

STER reclame