NOS NieuwsAangepast

Ruim 11 miljoen voor megastallen

Sinds het aantreden van het kabinet Rutte hebben 101 megastallen samen 11,2 miljoen euro subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat schrijft staatssecretaris Bleker in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

Er waren onder meer vragen ingediend door de Partij voor de Dieren, over de megastal in Grubbenvorst. De partij wilde weten of die megastal 2,1 miljoen euro aan subsidies heeft gekregen, zoals Wakker Dier zegt.

Volgens staatssecretaris Bleker heeft het bedrijf inderdaad subsidie gekegen. Hoeveel precies kan Bleker niet zeggen, omdat hij alleen inzage heeft in de subsidie van zijn eigen ministerie.

Teruggevorderen

De Partij voor de Dieren vindt dat de subsidies voor de megastal moeten worden teruggevorderd omdat Bleker eerder een wettelijk verbod op megastallen heeft aangekondigd. Bleker is niet van plan het geld terug te eisen. Volgens hem is nog niet zeker dat er een verbod komt op megastallen. De beslissing daarover laat hij over aan het volgende kabinet.

Uit de beantwoording blijkt ook dat het kabinet megastallen van Nederlanders in het buitenland heeft gesubsidieerd. Sinds oktober 2010 kregen 9 van die megastallen samen 20 miljoen euro subsidie. Verder werd er 15 miljoen euro uitgeleend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl