Het Openbaar Ministerie wil dat de voor oorlogsmisdrijven veroordeelde Frans van Anraat een bedrag van ruim één miljoen euro betaalt aan de Staat. Volgens het OM heeft de zakenman dat bedrag in de jaren 80 verdiend met de verkoop van tonnen grondstof voor mosterdgas aan het toenmalige regime van de Iraakse president Saddam Hussein.

In 2007 werd Van Anraat in hoger beroep veroordeeld tot 17 jaar cel voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Hij heeft tonnen thiodiglycol geleverd voor het maken van mosterdgas. In maart 1988 kwamen in Halabja, in het noorden van Irak, 5000 Koerden om bij een luchtaanval met het gas door het Iraakse leger.

Winst 'plukken'

Het OM zei vandaag bij het gerechtshof in Den Haag dat Van Anraat tussen april 1984 en augustus 1988 omgerekend ruim een miljoen euro winst heeft gemaakt en wil hem voor dit bedrag 'plukken'. De rechtbank bepaalde eerder dat Van Anraat 3500 euro moet terugbetalen, omdat niet kon worden bewezen dat het hele bedrag is verdiend door de levering aan het Iraakse regime.

Over zes weken doet de rechter uitspraak.

STER reclame