In Iran groeit de onrust over de scherpe daling van de nationale munt, de rial. Die heeft in een week zo'n 40 procent van zijn waarde verloren.

Door de combinatie van een dalende munt en hogere prijzen zijn levensmiddelen er plots veel duurder geworden.

'Denk aan ons'

"Er is in Teheran een heleboel opgekropte frustratie over de ontwaarding van de rial naar buiten gekomen vandaag", zei correspondent Thomas Erdbrink in het Radio 1 Journaal.

"Zo doken er opeens ordetroepen op in een straat waar veel geldwisselaars actief zijn. Ze kwamen met motorfietsen en schoten traangas af."

"Honderden mensen die geld probeerden te wisselen, raakten vervolgens betrokken bij relletjes en begonnen slogans te scanderen, waaronder 'Regering, stop! Denk aan Syrië, maar denk aan ons'."

Winkels dicht

Op hetzelfde moment onstonden er verderop ook relletjes in het commerciële centrum van de hoofdstad. "Op de grote bazaar sloten de winkeliers hun deuren en begonnen ook te protesteren tegen die scherpe daling van de munt", aldus correspondent Erdbrink.

De politie zou de winkeliers gesommeerd hebben hun winkel weer te openen.

Ongerichte woede

"De Iraniërs zijn erg kwaad, maar weten ook niet goed op wie ze nu hun woede moeten richten. Enerzijds weet iedereen dat inderdaad de economische politiek van de regering verre van succesvol is", verklaart Erdbrink.

Anderzijds zijn de burgers ook boos op de VS, want ze vragen zich af waarom zij het slachtoffer worden van de Amerikaanse sancties tegen het kernprogramma van hun leiders.

STER reclame