Normaal gesproken telt voor Ajax in thuiswedstrijden alleen de winst, dat is het vaste adagium van Ajax-trainer Frank de Boer tijdens zijn perspraatjes. De toon is deze keer anders, met Real Madrid als tegenstander. "We gaan ons best doen", klinkt het enigszins terughoudend uit de mond van De Boer.

Deze terughoudendheid is ook wel op zijn plaats, met de oorwassingen in eigen huis van de afgelopen twee jaar vers in het geheugen. "Nul tegen vier en nul tegen drie", weet De Boer. "Maar vorig jaar hebben we er wel een wedstrijd van gemaakt. Alleen werden er toen twee zuivere treffers van ons afgekeurd."

Razendsnelle tegenaanvallen

Wat het meest is bijgebleven van de vorige confrontaties is de snelheid waarmee Real Madrid counterde na balverlies, met de goal van Cristiano Ronaldo in Madrid vorig jaar als schoolvoorbeeld.

Real veroverde de bal in het eigen strafschopgebied en vijftien seconden later lag hij achter keeper Kenneth Vermeer in het doel. Een gevaar waar ook De Boer op hamert. "We moeten heel zuinig in balbezit zijn, want zij zijn dodelijk in de omschakeling. Daarbij moeten we in een resultaat geloven. Ook als dit allemaal lukt, dan wordt het nog heel moeilijk."

De meegereisde Spaanse journalisten praatten tijdens de persconferentie overigens meer over de kraker tegen Barcelona komend weekeinde. Volgens De Boer ziet Real-coach José Mourinho Ajax echter niet als tussendoortje. "Real Madrid is vorig jaar kampioen geworden. Nu gaan ze voor de Champions League. Mourinho zat afgelopen weekend bij onze wedstrijd tegen FC Twente op de tribune dus volgens mij nemen ze het vrij serieus."

"Ajax is verder dan vorig jaar"

Mourinho zag naar eigen zeggen een verbeterde uitvoering van Ajax. "Ze zijn tactisch sterker geworden en beter gewend aan de Champions League. Daarom denk ik dat we het moeilijker gaan krijgen dan vorig jaar en het jaar daarvoor", aldus Mourinho die vervolgt met complimenten.

"In Dortmund heeft Ajax een goede wedstrijd gespeeld die ze zomaar konden winnen of gelijkspelen. Ik denk dat ze nu klaar zijn om goed tegen ons te spelen. We zullen geconcentreerd moeten spelen om Ajax uit te schakelen."

Real Madrid is in ieder geval op oorlogssterkte naar Amsterdam afgereisd. Maar liefst 24 spelers zijn meegekomen waarvan er nog zes op de tribune moeten plaatsnemen. En de gebruikelijke grote namen zitten er allemaal bij: Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Mesut Özil en ook de laatste grote aankoop, Luka Modric is van de partij.

De wedstrijd Ajax-Real Madrid is woensdag vanaf 20.15 uur live hier te zien.

STER reclame