NOS NieuwsAangepast

Turkije doet weer zaken met YouTube

.com of com.tr: De Turkse regering heeft die strijd om de domeinnaam van YouTube gewonnen. De website zal voor bezoekers met een Turks IP-adres onder een Turkse domeinnaam te vinden zijn. En hier is Turkije blij mee, want op deze manier kan zij meer controle uitoefenen op mogelijk ongewenste filmpjes die op YouTube terecht komen.

Als je in Turkije nu naar youtube.com gaat, word je direct doorverwezen naar youtube.com.tr, het Turkse domein. De Turkse minister van Transport en Communicatie is erg tevreden over de verandering, zegt hij tegen persbureau Reuters. "Dit is een belangrijke ontwikkeling. We zeggen al tijden tegen internetbedrijven in Turkije dat als je hier opereert, je je hier ook moet vestigen."

Belasting

Omdat YouTube nu een Turkse domeinnaam heeft, betekent het ook dat de site belasting moet betalen aan Turkije. Maar vooral, zo voegt de minister toe, is het handig dat het voor de regering een stuk makkelijker wordt om ongewenst materiaal van de site te verwijderen of te blokkeren voor Turkse bezoekers. Voorheen moest dit via internationale wegen geregeld worden.

Zelf zegt YouTube niets over bovenstaande gevolgen. Ze zegt in een verklaring dat de aanpassing simpelweg is om de Turken tegemoet te komen in hun eigen taal. Ook moet youtube.com.tr haar Turkse bezoekers beter bedienen omdat het relevante, lokale video's voorrang geeft.

30 maanden

De relatie tussen YouTube en Turkije is nooit goed geweest. Op dit moment blokkeert de regering de trailer van de veelbesproken film Innocence of Muslims. Deze film heeft in veel Arabische landen voor een golf van protest gezorgd. In 2008 was de site zelfs 30 maanden lang onbereikbaar omdat er video's op stonden die Ataturk, oprichter van de Turkse republiek, bespotte.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl