Streep door strengere kieswet VS

Aangepast op

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een streep gezet door nieuwe strengere regels om op 6 november te mogen stemmen. De Republikeinse meerderheid in het parlement van de staat bepaalde onlangs dat iedereen een identiteitsbewijs van de staat met een foto erop moet kunnen laten zien, maar de rechter draait dat terug.

De nieuwe regels waren volgens tegenstanders op veel te korte termijn ingevoerd. Daardoor hadden vooral ouderen en andere minderheden die geen geboortebewijs meer hebben moeite aan de eis te voldoen.

Verkiezingen 'stelen'

Ouderen, armen en studenten stemmen vooral Democratisch. De nieuwe regels worden daarom gezien als poging om de verkiezingen te 'stelen' van de Democratische president Obama. Organisaties van minderheden in Pennsylvania waren naar de rechter gestapt. Pennsylvania is een 'swingstate' waar het erom spant of de Republikeinen of Democraten winnen.

In acht staten waar Republikeinen de meerderheid hebben, zijn strengere kiesregels ingevoerd. Pennsylvania ging het verst met de verscherping van de regels. Daar waren ook de protesten het grootst.

Het besluit van de rechter kan nog worden aangevochten bij het hoogste hof, het Supreme Court, maar dat zal waarschijnlijk niet voor 6 november lukken.