Actuarieel adviesbureau LCP Nederland zegt dat zo'n 20 procent van de pensioenpremie opgaat aan kosten voor administratie, vermogensbeheer en het uitvoeren van beleggingstransacties. Deze berekening heeft tot kritiek geleid.

Onder meer de branchevereniging Pensioenfederatie vindt het onterecht dat LCP de kosten afzet tegen de betaalde premies. "We beheren niet alleen geld van premiebetalers, ook van gepensioneerden", aldus woordvoerder Kloosterboer. "Nu lijkt het alsof er heel veel geld naar kosten gaat, maar dat is helemaal niet zo."

Transparantie

Jaarlijks geven pensioenfondsen gezamenlijk tussen de 5 en 6 miljard euro uit aan kosten. Volgens LCP is dat meer dan nodig is.

De Pensioenfederatie zegt dat pensioenfondsen zich 'zeer bewust zijn van het kostenaspect en zo veel mogelijk transparantie nastreven'.

Beter opletten

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) concludeerde vorig jaar dat pensioenfondsen beter op de kosten moesten letten. Op die manier zouden zij hun vermogen sterk kunnen verhogen.

Ook riep de toezichthouder op tot meer transparantie over de kosten. Op het onderzoek van LCP kan de AFM nu niet reageren.

STER reclame