NOS NieuwsAangepast

'Federaal Europa is redding EU'

Alleen met een Federaal Europa is er toekomst voor de Europese Unie. Dat schrijven Europarlementariërs Guy Verhofstadt en Daniel Cohn-Bendit in hun vandaag verschenen boek 'Voor Europa!'.

De twee fractieleiders hekelen het gebrek aan daadkracht van de Europese Raad, de Europese staatshoofden en regeringsleiders. "Na twintig EU-toppen zijn onze regeringsleiders niet in staat gebleken om de crisis te overwinnen", zegt de Verhofstadt tijdens een persconferentie.

Guy Verhofstadt, de leider van de liberalen in het Europees Parlement en zijn collega Cohn-Bendit, van De Groenen, presenteerden vanochtend samen hun boek.

Eigenbelang

Volgens de twee Europarlementariërs "zijn de regeringsleiders op de EU-toppen alleen maar bezig om het eigenbelang van hun land te verdedigen, en in elk geval niet om het Europese belang veilig te stellen. Het belang van de burgers en van de volkeren in Europa".

Verhofstadt en Cohn-Bendit stellen in hun boek een grondige wijziging van de instellingen voor. De democratische legitimiteit moet omhoog en daarom moet de Europese Commissie een echte regering worden, met een rechtstreeks gekozen voorzitter.

Ook pleiten ze voor twee kamers: het Europees Parlement, vertegenwoordiging van de Europese burgers en een nieuw orgaan dat de lidstaten representeert.

Cadeau

Verhofstadt voorspelt dat enkele van zijn ideeën onderdeel zullen uitmaken van het nieuwe Nederlandse regeerakkoord. Hij heeft het boek cadeau gedaan aan premier Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl