NOS NieuwsAangepast

Kritiek op Adviespunt Klokkenluiders

Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven is kritisch over het Adviespunt Klokkenluiders dat vandaag wordt geopend. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen noemde hij als belangrijkste bezwaar dat het Adviespunt alleen doorverwijst en niet zelf onderzoekt.

Van Vollenhoven zei "niet zeer verheugd" te zijn over het Adviespunt. De klokkenluider moet volgens hem rechtstreeks terecht kunnen bij een instantie die de melding onderzoekt, "zodat hij niet in een verkeerd nest terecht kan komen". Van Vollenhoven wijst op "de wankele positie" die klokkenluiders hebben.

Voorzitter van het Adviespunt, Martin van Pernis, verdedigde in Met het Oog op Morgen de nieuwe instantie. Volgens hem is het nog niet mogelijk om alle instanties die meldingen van klokkenluiders kunnen onderzoeken "onder één dak te vangen".

Huis voor klokkenluiders

Dit voorjaar kwam SP-Kamerlid Ronald van Raak met een initiatiefwetsvoorstel voor een onafhankelijk Huis voor klokkenluiders. In de Tweede Kamer kon het voorstel rekenen op steun. De Raad van State moet er nog over oordelen. Van Vollenhoven zei dat hij meer ziet in dat initiatief omdat de instantie dan zelf het onderzoek instelt.

Het Adviespunt Klokkenluiders wordt vanochtend geopend door minister Spies van Binnenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl