NOS NieuwsAangepast

Irakees uit Almere vecht in Syrië

In Syrië vecht een Irakese man uit Almere mee met een extreem-islamistische beweging. Dat blijkt uit onderzoek van het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland. Deze Khaled K. heeft in de zomer van 2011 in Nederland twee weken in hechtenis gezeten op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, AIVD, wilde de Irakees zich in Syrië aansluiten bij al-Qaida. Mogelijk zou hij in Irak of in de Palestijnse gebieden een aanslag hebben willen plegen. Hij werd vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs was om hem langer vast te houden.

Inreisverbod

Na zijn vrijlating is Khaled K. naar Syrië afgereisd om zich aan te sluiten bij de gewapende groepering Jubhat al-Nusra, 'Front voor de Overwinning van de mensen van de Levant'. Deze organisatie, die een streng salafistische ideologie aanhangt, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor verschillende aanslagen op overheidsgebouwen in Damascus.

De AIVD geeft geen informatie over individuele gevallen, maar zegt onder jihadisten in Nederland een verhoogde belangstelling voor de strijd in Syrië te zien. Wanneer deze militante moslims terugkeren naar Nederland, kan er volgens de AIVD "dreiging van hen uitgaan, of kunnen zij andere jihadisten ondersteunen bij het plegen van aanslagen in het Westen".

De Nederlandse verblijfsvergunning van Khaled K. is ingetrokken en hem is een EU-inreisverbod opgelegd. Volgens het Openbare Ministerie is Khaled K. nog steeds verdachte in de zaak waarvoor hij eerder was gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl