In Spanje en Portugal zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen en hervormingen die hun regeringen doorvoeren.

In de Spaanse hoofdstad Madrid riepen de demonstranten dat de regering-Rajoy moet opstappen. Spanje heeft het hoogste werkloosheidspercentage in de eurozone. Bij het parlementsgebouw lieten duizenden demonstranten voor de derde keer deze week hun onvrede horen.

Rellen

Rond middernacht, toen het protest op zijn einde liep, ontstonden rellen in Madrid. Betogers gooiden met stenen en flessen naar politieagenten. De politie greep hard in en arresteerde verscheidene relschoppers.

In de Portugese hoofdstad Lissabon gingen eveneens tienduizenden mensen de straat op. De demonstranten daar vrezen nieuwe, ingrijpende maatregelen die de regering in voorbereiding heeft om de beloften aan internationale kredietverleners waar te kunnen maken.

De demonstranten gaven massaal gehoor aan de oproep van de grootste vakbond in Portugal om te protesteren tegen "de diefstal van lonen en pensioenen".

Ook in Polen gingen mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de hervormingen.

STER reclame