NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Ex-topman NY Times overleden

Oud-topman Sulzberger van de New York Times is op 86-jarige leeftijd overleden. Arthur Ochs Sulzberger leidde de krant meer dan dertig jaar.

Sulzberger werd in 1963 uitgever van de New York Times. Zijn grootouders kwamen in 1896 aan het roer van het bedrijf, dat uit zou groeien tot de invloedrijkste krant van de Verenigde Staten.

Onder zijn leiding ontwikkelde de van oorsprong regionale krant New York Times zich tot een nationaal medium, dat zich behalve op nieuws ook richtte op nieuwe aandachtsgebieden, zoals wetenschap en entertainment.

Geheime documenten

In 1971 vestigde de krant de aandacht van de hele wereld op zich met de publicatie van geheime defensie-documenten over de politiek-militaire inmenging van de VS in Vietnam. De 'Pentagon Papers', wezen uit dat er systematisch was gelogen over de aanleiding voor de oorlog. Niet alleen tegen het publiek, maar ook tegenover het Congres.

Tijdens het bewind van Sulzberger werden artikelen in de krant 31 keer onderscheiden met de Pulitzerprijs, de hoogste Amerikaanse onderscheiding in de journalistiek.

In 1992 gaf Sulzberger het stokje over aan zijn zoon, Arthur Ochs Sulzberger jr. Maar hij bleef tot 2002 in de Raad van Bestuur.

STER reclame