Het roken van een waterpijp is gevaarlijker dan de meeste mensen denken, waarschuwt de Amsterdamse verslavingskliniek Jellinek. De gezondheidsrisico's worden volgens de kliniek onderschat. "Mensen denken ten onrechte dat een waterpijp gezonder is dan een sigaret."

Preventiedeskundige Roel Kerssemakers van de Jellinek-kliniek zegt dat het gevaar vooral in de verbranding van tabak ligt. "Als je iets verbrandt, komt er koolmonoxide vrij. En bij het verbranden van plantaardig materiaal kan er teer vrijkomen.

Kerssemakers vervolgt: "Het is ook een nadeel dat rooksessies langer duren dan bij sigaretten." Het roken van een sigaret kost 5 tot 7 minuten. De rooktijd van een waterpijp duurt tussen de 20 en 80 minuten.

600 ml rook

Ook de hoeveelheid rook is van belang. Bij het roken van een sigaret krijg 600 milliliter rook binnen; dezelfde hoeveelheid als van een hijs van een waterpijp.

In waterpijpen zit vaak tabak met een smaakje zoals appel, aardbei of limoen. Maar ondanks de 'onschuldige' smaakjes blijft het tabak, en zit er nicotine in. "En dus is het verslavend", zegt Kerssemakers.

Zuiveren

Van tabak weet iedereen wel dat het slecht is voor je gezondheid. Bij de waterpijp is dat niet zo: veel mensen denken bijvoorbeeld dat het water in de waterpijp de rook zuivert. Dat klopt niet, zegt de preventiedeskundige: "Als je iets verbrandt, komt er koolmonoxide vrij. En bij het verbranden van plantaardig materiaal kan er dus teer vrijkomen."

De waterpijp is al een tijd aan een opmars bezig; de populariteit groeit. De sisha's, waar je waterpijp kunt roken, zijn ook in Nederlandse steden steeds vaker te vinden. Ook thuis wordt er vaker waterpijp gerookt.

Wereldgezondheidsorganistatie WHO waarschuwde in 2005 al voor de schadelijke effecten van het roken van de waterpijp. Vorig jaar bekeken wij al eens hoe schadelijk de waterpijp is. Je ziet meer in de video rechts.

STER reclame