NOS NieuwsAangepast

'Facebook ondanks verbod populair in China'

Ze mogen er niet eens op Facebook, maar toch gebruiken miljoenen Chinezen Facebook en Twitter, blijkt uit een onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd door onderzoeksbureau GlobalWebIndex.

Facebook is in China zelfs zo populair dat de gebruikersaantallen in twee jaren aanzienlijk stegen. Gebruikten in 2010 nog iets minder dan 8 miljoen Chinezen Facebook, nu zijn dat er ruim 60 miljoen.

Met Twitter gaat het ook prima, zo is te zien. Probeerden in 2009 nog om en nabij de 10 miljoen Chinezen hun boodschappen in 140 tekens te vertellen, drie jaar later zijn dat er meer dan 35 miljoen.

Trucjes

China blokkeert Facebook en Twitter dan wel, de inwoners omzeilen die versperringen met gemak, vertelt Tom Smith, een van de onderzoekers. Via zogeheten proxy-sites wordt via een omweggetje alsnog verbinding gemaakt met de websites.

Alsnog moet Facebook het afleggen tegen Qzone en twitterkloon Weibo. Het sociale medium Qzone telt bijna 300 miljoen gebruikers en Weibo 264 miljoen. Ook Google+ doet het in China beter dan Facebook met ruim 100 miljoen gebruikers. Dat is een flink aantal, vergeleken met het aantal internetgebruikers in China: 513 miljoen.

Twijfel

Kort na het verschijnen van het onderzoek trekken andere webspecialisten de cijfers alweer in twijfel. Op Twitter stipt @GreatFireChina aan dat volgens de statistieken van Facebook zelf slechts 600.000 Chineze op het sociale medium zitten.

Onderzoeksbureau Semiocast achterhaalde een maand geleden dat China niet eens voorkmort in de top 20 als het gaat om landen met de meeste gebruikers op Twitter.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl