NOS NieuwsAangepast

Vertrouwen in politiek op dieptepunt

Het vertrouwen van de Nederlandse burger in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (.pdf). Het SCP onderzoekt elk kwartaal hoe de Nederlanders tegen de ontwikkelingen in het land aankijken.

Slechts 39 procent van de mensen gaf de politiek in juli, toen het onderzoek werd uitgevoerd, een voldoende. Dat is het laagste aantal sinds het begin van het onderzoek in 2008.

Val van het kabinet

Volgens Paul Dekker van het Sociaal en Cultureel Planbureau is het lage vertrouwen te wijten aan de val van het kabinet. "Mensen hadden het gevoel dat er niets gebeurde om de problemen van de economische crisis op te lossen. En er kwamen voor de vijfde keer in tien jaar verkiezingen. Dat is niet goed voor het vertrouwen."

Dekker verwacht dat het vertrouwen in de politiek volgend kwartaal weer zal stijgen. "Na de verkiezingen zie je vaak dat het vertrouwen weer stijgt", zegt Dekker. "Zeker nu Samsom en Rutte uitstralen snel afspraken te maken en een stabiel kabinet te willen vormen, verwacht ik dat het vertrouwen in de politiek groeit."

Bezorgd

Uit het onderzoek van het SCP blijkt verder dat 70 procent van de mensen vindt dat het eerder de verkeerde dan de goede kant opgaat. Nooit eerder was dat percentage zo hoog.

Nederlanders zijn vooral bezorgd over de vraag of ze in de toekomst nog de benodigde medische zorg krijgen. De zorg zou volgens de Nederlanders de hoogste politieke prioriteit moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl