Curiosity stuit op bewijs van water

Aangepast

Nieuwe foto's van de Marsverkenner Curiosity tonen aan dat er ooit een rivier op de planeet heeft gestroomd. Het voertuig landde vorige maand in een krater op de planeet.

Curiosity heeft een rivierbedding met rotsen die uit grind en zand bestaan gefotografeerd. Onderzoekers denken dat het voertuig bij de Gale-krater in een netwerk van oude rivierbeddingen terecht is gekomen. Uit de grootte en de ronde vorm van kiezels in de rotsen zou geconcludeerd kunnen worden dat er snel stromend water was.

Stoffig en droog

De kiezels zouden een paar miljard jaar geleden zijn achtergebleven in de rivierbedding. Tegenwoordig is de rode planeet stoffig en droog, maar volgens experts was het er ooit warmer en natter.

Curiosity is op weg naar een plek waar drie soorten terrein samenkomen. De uiteindelijke bestemming is een berg die uit het midden van de krater oprijst.

Vaker bewijs

Onderzoekers hebben de laatste jaren vaker bewijs gevonden dat er ooit water op Mars was. In februari concludeerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dat de planeet miljarden jaren geleden een grote oceaan had.

Die is waarschijnlijk drie miljard jaar geleden ontstaan door de inslag van een meteoriet en een miljoen jaar later verdampt.

Ook in augustus vorig jaar zagen wetenschappers van NASA op beelden mogelijk bewijs voor stromend water op Mars.

STER Reclame