Argos werkt toe naar WorldTour-status

Aangepast

Argos-Shimano heeft voor 2013 opnieuw een WorldTour-licentie aangevraagd. "Een logische vervolgstap", stelt manager Iwan Spekenbrink. "En we zijn met enkele interessante renners bezig."

door Stefan van der Weijde

De Nederlandse continental-formatie, die op basis van een wildcard in juli mee mocht doen aan de Tour de France, hoopt na Rabobank en Vacansoleil-DCM de derde Nederlandse formatie op het hoogste niveau te worden. "We hebben net een dossier ingediend bij de UCI."

In november maakt de internationale wielerfederatie bekend welke ploegen in aanmerking komen voor de achttien beschikbare licenties.

Kittel, Degenkolb

Argos heeft goede hoop. "We moeten aan vier voorwaardes voldoen: een sportieve, een financiƫle, een organisatorische en een ethische. De sportieve voorwaarde is gebaseerd op prestaties in het afgelopen jaar. We hopen dat we daar op een goede plek uitkomen."

Voor 2012 voldeed de formatie al aan drie van de vier eisen, maar schoot het tekort op het sportieve vlak. Het toenmalige Skil-Shimano kwam vier puntjes tekort.

Met de Duitse sprinters Marcel Kittel en - met name - John Degenkolb heeft men zich qua prestaties verbeterd. "We hebben ons goed getoond. En ik reken erop dat we in 2013 een nog sterker team hebben."

Samen boekten de Duitsers 22 zeges. Degenkolb werd bovendien vijfde in Milaan-Sanremo, won vijf etappes in de Vuelta en eindigde als vierde in de wegrace op de WK in Limburg.

"Met interessante renners bezig"

In het kader van de toekomst nam de ploeg alvast afscheid van vier renners (de Nederlander Ronan van Zandbeek, de Fransman Thomas Bonnin en de Duitsers Roger Kluge en Dominic Klemme). Eerder werd al bekend dat de Fransman Alexandre Geniez voor FDJ uitkomt in 2013.

"We zijn momenteel met een aantal interessante renners bezig. Of daar Nederlanders bij zitten? Daar kan ik nu nog niet op ingaan." Spekenbrink verwacht dat Argos in 2013 "tussen de 27 en dertig renners" onder contract heeft staan - een volwaardige selectie voor deelname aan de WorldTour.

Ondoorzichtig systeem

In 2012 haalden ploegen als Lotto Belisol en AG2R plotseling enkele exotische renners vanwege hun puntentotaal in Aziatische koersen. "Het is een ondoorzichtig systeem. Maar wij halen alleen renners die binnen onze filosofie passen. Met onze huidige groep renners hebben we bovendien al laten zien sportief mee te kunnen doen."

Saxo Bank en Contador

Op internet circuleren al lijsten waarop Argos een virtuele vijftiende plaats zou innemen, genoeg om in aanmerking te komen voor een licentie. De ploeg zou zelfs nog boven Saxo Bank staan, dat niet de in 2012 behaalde punten van Alberto Contador mag meetellen.

Spekenbrink ontkent te kijken naar andere formaties en hun puntentotalen. "We kijken alleen naar onszelf." Maar hij stelt wel: "Je kunt niet achteraf de regels veranderen. Dan dupeer je alle teams die zich wel aan die regels houden."

Voorlopig is het nog afwachten. "Half november maakt de UCI pas bekend welke teams een aanvraag hebben gedaan. Van daaruit worden de vervolgstappen bekend gemaakt. Mogelijk weten we pas in december of we een licentie krijgen."