Abbas wil erkenning staat door VN

Aangepast

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas wil dat zijn land door de Verenigde Naties erkend wordt als een onafhankelijke staat zonder lid te zijn van de VN. Dat zei hij in een toespraak voor de Algemene Vergadering in New York. Daarnaast blijft het verzoek van de Palestijnen om volledig lid te worden ook staan.

Ook zei Abbas dat het Israëlische beleid nog steeds een bedreiging is voor zijn volk, maar hij ziet nog wel kansen voor vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Tweestatenoplossing

Met het beleid doelde Abbas vooral op de bouw van Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

"Ondanks alle moeilijkheden en alle frustraties zeggen wij hier tegen de internationale gemeenschap dat er nog steeds een kans is, ook al is het misschien de laatste, om de tweestatenoplossing te redden en vrede te stichten", zei Abbas.

Netanyahu

Ook de Israëlische premier Netanyahu hield een toespraak voor de Algemene Vergadering. Hij sprak zich uit tegen het initiatief van Abbas, maar ging vooral in op de dreiging van Iran. Volgens Netanyahu werkt Teheran aan een nucleaire bom en moet de internationale gemeenschap een duidelijke grens trekken. Hij zette zijn woorden kracht bij door een rode viltstift te pakken en een streep te trekken op een infographic met daarop een bom.

STER Reclame