'Element 113 eindelijk gemaakt'

Aangepast op

Japanse wetenschappers claimen voor het eerst element 113 te hebben gemaakt. Hun onderzoek moet nog worden gecontroleerd, maar de Japanners zijn zeker van hun zaak.

Behalve de elementen die in de natuur voorkomen, kent het periodiek systeem ook een twintigtal elementen die door de mens zijn vervaardigd. Enkele plekken in het systeem waren echter nog niet ingevuld, doordat het wetenschappers maar niet lukte de elementen te creëren.

Moeilijk te vervaardigen

Vooral element 113 werd gezien als moeilijk te vervaardigen. Het onderzoeksteam uit Tokio werkte 9 jaar aan het maken van het nieuwe element. Eind augustus lukte het voor het eerst om element 113 te creëren.

De wetenschappers deden dat door een zinkatoom met 30 protonen te laten botsen op een bismutatoom met 83 protonen. Daardoor ontstond korte tijd element 113, met 113 protonen.

Als de ontdekking van de Japanners wordt erkend door internationale wetenschappers, zal het onderzoeksteam de naam van het nieuwe element mogen bepalen. Het zal voor het eerst zijn dat een Aziatisch team die eer heeft.