Hyundai gaat in december duizend waterstofauto's voor de Europese markt produceren. De Zuid-Koreaanse autofabrikant is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat waterstofauto's in serieproductie neemt.

Op de autobeurs van Parijs zal Hyundai de plannen vandaag bekendmaken. Het bedrijf bestempelt de 'fuel-cell-technology' als topprioriteit en zegt daarmee de milieuvriendelijkste autofabrikant te willen worden.

Flink getest

Het al bestaande ix35-model krijgt een speciale waterstofuitvoering, die in de Zuid-Koreaanse stad Ulsan wordt gemaakt. Honderden ingenieurs hebben 14 jaar aan de auto gewerkt. Met het model, dat volgens het bedrijf "volledig schoon" is, is ruim twee miljoen kilometer getest. De tankinhoud van de SUV is 5,6 kilo waterstof, waarmee 588 kilometer kan worden afgelegd.

Autokenners verwachten veel van de waterstofuitvoering. Ze zien het als een doorbraak en spreken van "een versnelde evolutie". Het is de bedoeling dat na 2015 nog 10.000 modellen worden geproduceerd.

Het Hyundai-concern, waartoe ook Kia behoort, is in Europa de snelst groeiende autofabrikant. In Zweden en Denemarken heeft Hyundai al contracten getekend voor de waterstofauto. Ook in Nederland zou interesse zijn.

Weinig tankstations

Volgens Ton Roks, Auto van het Jaar-jurylid, is de kans groot dat er na 2015 in Nederland te weinig plaatsen zijn om waterstof te tanken. "Ik denk dat we hetzelfde proces gaan krijgen als met de elektrische auto", zegt Roks. Hij verwacht wel dat de overheid waterstoftankstations zal aanleggen.

Bij Mercedes, Opel, Honda en Nissan wordt ook gewerkt aan een waterstofauto, maar daar zijn ze minder ver.

STER reclame