President Pérez van Guatemala heeft de Verenigde Naties opgeroepen tot een internationaal debat over legalisering van drugs. De verdragen over drugsbestrijding moeten grondig worden herzien, zei hij in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN.

Pérez zei eerder dit jaar al voorstander te zijn van het legaliseren van drugs en zinspeelde daar ook nu in New York op, op de bijeenkomst van 193 landen. Volgens hem heeft meer dan een halve eeuw 'war on drugs' niets anders opgeleverd dan volle gevangenissen en verspilling van overheidsgeld.

Conventie van 1961

Volgens Pérez groeit zowel de productie als de consumptie van drugs onverminderd door, ondanks de inzet van politie en legers. Hij wil dat de VN-landen de Conventie van 1961 herzien, die aan de basis staat van de strijd tegen de verdovende middelen.

Doorvoerlanden als Guatemala zijn volgens Pérez het slachtoffer van een strijd waarin ze eigenlijk geen partij zijn. "Mijn regering is genoodzaakt onze schaarse middelen te gebruiken voor de strijd tegen internationale bendes die zich bezighouden met drugshandel vanaf de productiemarkten in het zuiden tot de consumenten in het noorden."

STER reclame