NOS NieuwsAangepast

Teeven: dode inbreker nam zelf risico

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft met zijn uitspraken over de dode inbreker in Diessen wat losgemaakt. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico", zegt de VVD'er in De Telegraaf. De 37-jarige inbreker vocht met de bewoner, raakte gewond en overleed later in het ziekenhuis. Eigen schuld, zegt Teeven, want hij heeft zelf het risico opgezocht.

De lichtgewonde bewoners werden verhoord door de politie en vervolgens vrijgelaten. Teeven is blij dat ze niet zijn opgepakt. "Het is goed dat wordt uitgezocht wat er is gebeurd en dat die bewoners niet zijn aangehouden", zegt hij in de krant. "Zij zijn de slachtoffers."

Schuldvraag

De VVD is al langer voor een milde aanpak van misdaadslachtoffers die van zich afbijten. VVD-bewindslieden, onder wie premier Rutte, lieten zich hierover al vaker uit, maar nooit deed een bewindspersoon dat over een individueel geval zoals deze. Wat vinden de andere partijen van de staatssecretaris?

PvdA: De PvdA is het eens met staatssecretaris Teeven dat mensen het recht hebben om lijf en goed te verdedigen en dat daarbij geweld mag worden gebruikt. PvdA-Kamerlid Marchouch noemt het treurig dat mensen die slachtoffer zijn van een inbraak en zichzelf met geweld hebben moeten verdedigen, daarna als verdachte worden aangemerkt. Hij vindt dat die mensen een "lijdensweg" doormaken. De PvdA benadrukt wel dat er zorgvuldig met eigenrichting moet worden omgegaan en dat het aan de rechter is om te bepalen of de zelfverdediging binnen de grenzen is gebleven.

PVV: Ook de PVV is het eens met Teeven. "Niemand heeft iets te zoeken in het huis van een ander zonder diens toestemming," zegt Kamerlid Helder. De PVV vindt verder dat de verdedigers in beginsel geen verdachte horen te zijn en dat ze dus ook niet kunnen worden aangehouden als verdachte.

SP: De SP ergert zich juist aan de staatssecretaris. SP-Kamerlid Kooiman vindt dat zijn uitspraken neerkomen op een "oproep tot geweld." Ze is bang dat inbrekers straks beter bewapend zullen komen en dat dan de bewoners het slachtoffer worden. De SP vindt het verder ongepast dat Teeven deze uitspraken doet terwijl het onderzoek nog loopt.

GroenLinks: Woordvoerder Van Tongeren vindt het niet verstandig dat Teeven uitspraken doet over een individuele zaak, waarover de rechter nog moet oordelen. Ze benadrukt dat we in Nederland een systeem hebben van scheiding der machten.

Schuldvraag

Volgens de Raad voor de Rechtspraak hoort een politicus zich niet over de schuldvraag uit te spreken: "Dat wekt verwachtingen bij het grote publiek. In het verleden heeft de Raad voor de Rechtspraak daarom politici opgeroepen tot terughoudendheid." Uitspraken van politici beïnvloeden de rechtspraak niet, maar ondermijnen wel de acceptatie in de samenleving voor een uitspraak, zegt de Raad.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de bewoners van het huis wel officieel verdachten, maar zijn ze niet aangehouden. In gevallen van handelen uit noodweer hoeven verdachten niet per se in voorlopige hechtenis te worden genomen. Verder valt er over de zaak nog niets te zeggen. Het onderzoek loopt nog. De doodsoorzaak van de inbreker is nog niet vastgesteld.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl