NOS NieuwsAangepast

Spectaculaire komeet op komst

Een komeet die eind 2013 aan het firmament verschijnt zal mogelijk een spectaculair schouwspel opleveren. Dat hopen astronomen die de komeet C/2012 S1 vorige week ontdekten.

Russische astronomen fotografeerden de komeet vorige week in het sterrenbeeld Kreeft. Het object is nu nog een miljard kilometer van ons verwijderd en daardoor alleen met zeer sterke telescopen te vinden. Herfst volgend jaar zal daar echter verandering in komen.

Vanaf oktober 2013 zal de komeet net zichtbaar moeten zijn in de nachtelijke hemel. Naar mate hij dichter bij de zon komt, zal de komeet beter te zien zijn en mogelijk zelfs helderder worden dan de volle maan.

Staart

Als de zon het ijs van de komeet langzaam laat smelten, zal de komeet bovendien een staart krijgen die het geheel nog imposanter kan maken.

Uiteindelijk zal komeet rond 28 november langs de zon schieten en weer de ruimte in geslingerd worden. De aarde loopt volgens de ontdekkers geen gevaar.

Katten

Astronomen kunnen nog niet precies voorspellen hoe gedenkwaardig het fenomeen zal zijn. Dat hangt af van veel factoren, zoals de precieze baan en de snelheid waarmee het ijs smelt.

"Kometen zijn net katten", waarschuwt een expert. "Ze hebben een staart en ze doen wat ze willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl