VVD-Kamerlid Van Miltenburg is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. In de derde stemronde kreeg ze een meerderheid van de Kamerleden achter zich.

De strijd ging in die derde ronde tussen Van Miltenburg van de VVD en Arib van de PvdA. Er werden 148 stemmen uitgebracht, 2 waren daarvan ongeldig, 56 gingen naar Arib en 90 naar Van Miltenburg.

De derde kandidaat, Gerard Schouw van D66, was na de tweede stemronde afgevallen, omdat hij de minste stemmen had. In de eerste ronde kreeg Van Miltenburg 63 stemmen, Arib 45 en Schouw 40. Daarna volgde met dezelfde kandidaten een tweede ronde. Die leverde bijna dezelfde uitslag op: Van Miltenburg 64, Arib 44 en Schouw opnieuw 40.

Geheim

De stemming was geheim. De Kamerleden schreven hun voorkeurskandidaat op een briefje en dat ging in een bus. Vanmiddag kregen alle drie de kandidaat-voorzitters uitgebreid de mogelijkheid om zichzelf aan te prijzen. Andere Kamerleden konden vragen stellen.

Anouchka van Miltenburg, die 45 jaar is, zit bijna tien jaar in de Tweede Kamer voor de VVD. Ze hield zich in de Kamer onder meer bezig met zorg, de omroep en het homo-emancipatiebeleid. In 2010 werd ze ook vicefractievoorzitter. Voordat ze in de Kamer kwam werkte ze in de journalistiek en was ze gemeenteraadslid in Zaltbommel. Anouchka van Miltenburg volgde de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze was in de jaren 90 ook leadzangeres van een rockband genaamd Blow Smoke.

Enthousiaste felicitaties

Van Miltenburg werd na haar verkiezing enthousiast gefeliciteerd door haar fractiegenoten.

Zowel de Eerste als de Tweede Kamer wordt nu door VVD'ers geleid. De VVD'er Fred de Graaf werd vorig jaar gekozen tot voorzitter van de Eerste Kamer.

STER reclame