NOS NieuwsAangepast

Kritiek op Oostvaarderswold

De provincie Flevoland heeft te weinig rekening gehouden met de financiële risico's rond de ontwikkeling van het Oostvaarderswold. Dat concludeert een onderzoekscommissie van Provinciale Staten.

Het rapport van de commissie verschijnt morgen, maar de conclusies zijn nu al in handen van Omroep Flevoland.

Het Oostvaarderswold had een nieuw natuur- en recreatiegebied van ruim 1800 hectare moeten worden in het zuiden van Flevoland. In maart bepaalde de Raad van State dat de aanleg niet door kon gaan, onder meer omdat de provincie te weinig geld had.

Geen weg terug

Gedeputeerde Staten hebben zich vanaf het begin vastgebeten in het project. De ambitie om het Oostvaarderswold "in de beoogde omvang en uiterlijk in 2014" te realiseren was leidend. De provincie ging allerlei verplichtingen aan om maar te kunnen vasthouden aan de van te voren gestelde doelen en ambities, stelt de commissie.

De strategie van Gedeputeerde Staten was erop gericht "voldongen feiten te creëren zodat een point of no return werd gemarkeerd". Daardoor liep de provincie financiële risico's die "onvoldoende in kaart werden gebracht".

Toen de bijdrage van het Rijk steeds verder werd teruggeschroefd, was er eigenlijk geen weg meer terug. Alternatieven voor het project werden niet of nauwelijks onderzocht, zegt de commissie.

Provinciale Staten zijn volgens de onderzoekscommissie bovendien onvoldoende op de hoogte gebracht van de financiële risico's. Dat valt ook henzelf te verwijten: zij hadden "meer invulling moeten geven aan hun controlerende rol".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl