NOS NieuwsAangepast

'Winst zorgverzekeraars erg hoog'

De winst die zorgverzekeraars dit jaar maken, zal "bijna onmaatschappelijk hoog" zijn. Dat zei Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW in het Radio 1 Journaal.

Oorzaak van de winstexplosie is dat de kosten van de prijzen voor geneesmiddelen sterk zijn gedaald. "Die ontwikkeling zal zich in 2013 versterkt doorzetten", verwacht Oomen.

DSW geeft dit voordeel door aan de klanten, waardoor de premie voor volgend jaar gelijk blijft. Wel stijgen het eigen risico en aanvullende premies.

Voor zijn beurt

Vorige week sprak minister Schippers van Volksgezondheid nog de verwachting uit dat de basispremie voor volgend jaar met 20 euro zou stijgen. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland noemde dit "een slag in de lucht" en gaat zelfs uit van een stijging van 100 euro per jaar.

Oomen verwacht dat alle verzekeraars het voordeel van de lagere medicijnkosten doorgeven aan klanten en dus de basispremie niet of nauwelijks laten stijgen. Voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland heeft volgens hem voor zijn beurt gesproken door een premiestijging te voorspellen voor heel de sector. "Ik zou ze willen adviseren voortaan de rust te betrachten en eerst af te wachten wat individuele verzekeraars doen om er dan pas commentaar op te leveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl