NOS NieuwsAangepast

Minder snoeien pensioenen nodig

22 fondsen hoeven de pensioenen niet te verlagen. Zij profiteren van de soepelere regels voor pensioenfondsen die vandaag zijn aangekondigd.

Volgens de oude regels moesten 103 fondsen volgend jaar korten. Het ministerie van Sociale Zaken maakte vandaag bekend dat de regels voor pensioenfondsen worden versoepeld. De overheid wil daarmee voorkomen dat ouderen volgend jaar massaal minder pensioen krijgen. Dat zou negatieve effecten hebben voor de Nederlandse economie.

Het ministerie verwacht dat er nu nog 81 fondsen overblijven die volgend jaar de pensioenen moeten verlagen. Ongeveer een kwart van de fondsen die nu nog moeten korten, snijdt minder dan 3 procent in de pensioenen. Zeven fondsen halen meer dan 7 procent af van de pensioenuitkeringen.

'Stap in goede richting'

Het op één na grootste pensioenfonds, Zorg en Welzijn, is blij met de aanpassing. "Het betekent voor ons dat we misschien volgend jaar niet hoeven te korten." Het fonds vindt het ook fijn dat eventuele toekomstige kortingen over een langere periode kunnen worden uitgesmeerd.

Werkgevers- en werknemersorganisaties vinden de aanpassing een stap in de goede richting. FNV, CNV, MHP en VNO-NCW denken wel dat meer afspraken voor de lange termijn nodig zijn. De sociale partners willen daarover in gesprek met het nieuwe kabinet en de nieuwe Tweede Kamer.

'Goede eerste stap'

De jongerenorganisatie van de FNV was altijd tegen het verruimen van de regels omdat dan "de rekening van de problemen bij de pensioenfondsen bij de jongeren wordt neergelegd". FNV Jong wijst de vandaag aangekondigde maatregelen niet helemaal af. "Het is goed dat bij veel pensioenfondsen nog steeds moet worden gekort, maar het is te onduidelijk wat de gevolgen zijn op de lange termijn voor de jongeren van nu", aldus FNV Jong.

De ouderenbond ANBO vindt de maatregelen een goede eerste stap. Volgens de bond werd de financiële situatie van pensioenfondsen "met dagkoersen berekend". Maar volgens de ouderenbond is het probleem nog niet opgelost. Er zijn "echte hervormingen" nodig, zegt Liane de Haan, de algemeen directeur van de ANBO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl