De Britse koningin Elizabeth heeft vier portretten gekocht die Andy Warhol van haar maakte. Het gaat om vier veelkleurige zeefdrukken die de Amerikaanse kunstenaar in 1985 maakte. De koningin kocht de werken ter ere van haar 60-jarig regeringsjubileum.

Warhol maakte indertijd meerdere series met de vier regerende koninginnen van dat moment, naast Elizabeth ook koningin Beatrix, de Deense Margrethe en koningin Ntombi Twala van Swaziland. Voor het portret van Elizabeth gebruikte hij een foto uit 1975.

'Diamantstof'

De Royal Collection heeft nu vier versies uit de Royal Edition gekocht, waar Warhol slechts dertig sets van maakte. Warhol strooide daar gemalen glas over dat hij diamantstof noemde. De prijs van de vier stukken is niet bekendgemaakt, maar recentelijk werd er op een veiling 200.000 euro gevraagd voor een set van vier.

De doeken zullen in november voor het eerst te zien zijn voor het publiek. In Windsor Castle wordt dan een tentoonstelling gehouden met portretten van koningin Elizabeth. Daar zullen ook werken van bijvoorbeeld Lucian Freud en fotograaf Annie Leibovitz te zien zijn.

STER reclame