NOS NieuwsAangepast

Uitstel van betaling Thermphos

De Vlissingse fosforproducent Thermphos heeft uitstel van betaling aangevraagd. Er worden drie bewindvoerders aangesteld die orde op zaken moeten stellen.

Door de economische situatie en door de omschakeling naar een milieuvriendelijkere wijze van produceren heeft Thermphos het moeilijk, meldt het bedrijf. Thermphos heeft een techniek ontwikkeld waarbij fosfor duurzaam gewonnen kan worden, maar er is veel geld nodig om het bedrijf daarvoor aan te passen.

Tijd

Directeur De Ruiter zegt met de uitstel van betaling tijd te hebben gekocht om investeerders te zoeken. Door de surseance wordt het voor schuldeisers vooralsnog onmogelijk om faillissement aan te vragen. De directeur schat de kans op een goede afloop op meer dan 50 procent. "Ik heb het personeel verteld dat we de salarissen gewoon blijven betalen en met onze activiteiten doorgaan."

Het gaat al langer niet goed met de fabriek in Zeeland. Afgelopen zomer kreeg het bedrijf twee boetes voor het uitstoten van te veel schadelijke stoffen. In 2010 kwam Thermphos voor het eerst in opspraak, toen bleek dat de fosforfabriek jarenlang te veel zware metalen had uitgestoten. Sindsdien is er verscherpt toezicht op het bedrijf.

Geschokt

Vakbond CNV Vakmensen reageert geschokt. "De directie was in gesprek over een overname. Met deze surseance wordt dat veel gecompliceerder", zegt vakbondsbestuurder Peter Vlaming. Hij houdt rekening met een kwalijke afloop.

Er werken ruim 400 mensen bij de fosforfabriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl