NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar rellen Haren

Burgemeester Bats van Haren en het Openbaar Ministerie hebben een onderzoek ingesteld naar de rellen in het Groningse dorp van gisteravond en vannacht. Opgepakte relschoppers zullen via snelrecht worden berecht. De zwaardere gevallen worden vastgehouden tot de rechtszitting.

Er is een rechercheteam van 25 man op de zaak gezet. Bij het onderzoek zal worden gekeken naar de rol van sociale media en ook van de traditionele media.

Bats noemt het ongekend wat er is gebeurd in Haren. Dat zei hij op een persconferentie naar aanleiding van de gebeurtenissen. Hij noemt de rellen buitensporig en niet te tolereren.

"Tuig, zeer gewelddadig en goed voorbereid, is bewust de confrontatie aangegaan", zei de burgemeester, "dit had ik in het slechtste geval niet verwacht, inwoners en ondernemers blijven met schrik en schade achter". Toch vindt de burgemeester niet dat hij de zaak heeft onderschat.

Camerabeelden

Er zijn 29 mensen gewond geraakt. Een aantal van hen moest in het ziekenhuis worden behandeld.

In totaal zijn 34 mensen aangehouden en de politie heeft op beelden die tijdens de rellen zijn gemaakt al meer relschoppers herkend. Ook wordt op Twitter gemeld dat mensen zijn herkend. De politie roept getuigen op beelden die zij hebben gemaakt te uploaden op de website van de Nationale Recherche.

De gemeente is bezig met het inventariseren van de schade en heeft betrokkenen uitgenodigd voor een bijeenkomst.

Facebookfeest

De rellen ontstonden nadat jongeren afgekomen waren op de aankondiging van een feest via Facebook. Het feest, dat een privéfeest had moeten worden, was inmiddels afgeblazen. Oproepen die eerder in de week zijn gedaan om niet naar Haren te komen zijn genegeerd.

De gemeente en de politie hebben voortdurend de sociale media in de gaten gehouden tijdens hun voorbereidingen op de avond. Er is ook contact geweest met de Duitse politie, die eerder ervaring met een soortgelijk incident opdeed.

In de omgeving van de woning van het meisje dat het feest zou geven, verzamelden zich gisteravond enkele duizenden mensen. Halverwege de avond werd de sfeer grimmig. Er werd met glas en vuurwerk gegooid en de politie greep in omdat de veiligheid in het geding was.

Later werd ook gegooid met stokken, straatmeubilair, fietsen en dranghekken. Ook hulpverleners werden belaagd. De ME heeft een aantal charges uitgevoerd. In totaal zijn 500 mensen ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl