1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Licht optimisme over hiv-onderzoek

Nederlandse onderzoekers zijn licht optimistisch over de nieuwe mogelijkheden in het onderzoek naar hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat blijkt uit het rapport "Naar het einde van aids" van het Aids Fonds.

In het rapport komen 10 vooraanstaande Nederlandse onderzoekers aan het woord. De wetenschappers zijn verbonden aan verschillende universitaire ziekenhuizen in Nederland, zoals het UMC in Utrecht en het VU medisch Centrum en het AMC in Amsterdam.

Alle onderzoekers in het rapport hebben hoge verwachtingen van de ontwikkelingen in het onderzoek naar een vaccin en het voorkomen van besmetting met hiv.

Genezing

Specialist in hiv-therapie Joep Lange is een van de toponderzoekers die zijn geïnterviewd. Hij is erg optimistisch over het vaccinonderzoek: "Als ik niet binnenkort onder een auto kom, dan ga ik dat vaccin nog wel meemaken."

Volgens het Aids Fonds "durven wetenschappers weer te dromen van volledige genezing of in ieder geval functionele genezing". Functionele genezing betekent dat het virus zich nog wel schuilhoudt in bepaalde cellen, maar zich niet meer vermenigvuldigt, ook niet als de behandeling met hiv-remmers wordt gestopt.

Monique Nijhuis, moleculair viroloog aan het UMC Utrecht, zegt over de nieuwe shock-and-kill methode die wordt gebruikt om de laatste resten hiv te verwijderen uit het lichaam: "De methode staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste experimenten zijn veelbelovend."

Campagne

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat aids wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 is onder vrouwen van 15 tot 44 jaar. Het Aids Fonds benadrukt het belang dat iedereen, mannen en vrouwen, op tijd wordt behandeld met hiv-remmers.

Volgens de wetenschappers is een blijvende investering nodig. Daarom voert het fonds vanaf morgen campagne op internet, radio en tv. De campagne begint morgen. Vier wetenschappers geven in de Noord-Zuidlijntunnel in Amsterdam mini-colleges over de ontwikkelingen in het onderzoek naar hiv en aids.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl